NIEUWS, TRENDS | 08-06-2024
Trap laminaat inspiratietips
Laminaat als trapbekleding + stappenplan!
Is jouw trap toe aan een opknapbeurt, of wil jij jouw trap een andere uitstraling geven? Bekleed jouw trap met laminaat! Laminaat is eenvoudig schoon te houden, is een duurzame keuze en is krasbestendig! Een trap gestoffeerd met laminaat kan jarenlang mee en is voordelig in prijs! Daarnaast zijn er vele soorten laminaatdesigns verkrijgbaar. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om jouw traprenovatie volledig af te werken. Denk hierbij aan een bijpassende trapleuning, bijpassende stootborden of sfeervolle trapverlichting.
Traprenovatie inspiratie
Trappen zijn een belangrijk object in veel huizen. Niet alleen bieden ze toegang tot een andere verdieping, maar vaak heeft een trap ook een decoratieve functie in de inrichting. Past jouw trap niet meer in jouw inrichting, is de stoffering versleten of ben je toe aan wat nieuws? Renoveer je trap en bekleed de trap met laminaat! Met laminaat op jouw trap, creëer je gelijk een heel andere sfeer in jouw woning. Daarnaast geeft laminaat vaak een strakke, nette uitstraling. Het voordeel van laminaat is dat het in vele soorten en maten verkrijgbaar is. Inspiratietip: kijk eens bij buren, vrienden en kennissen hoe hun trap is bekleed. Zo kun je vaak al heel snel bepalen wat je wel en niet mooi vindt. Ben je inspiratieloos? Bekleed jouw trap bijvoorbeeld met betonlook laminaat, of ga voor een stijlvolle, zwarte trap! Beide opties zijn helemaal van deze tijd! Wil je een warme uitstraling creëren, kies dan voor houtlook laminaat. Voor een extra chique uitstraling kun je ervoor kiezen jouw trap te bekleden met halve maantjes of een traploper. Dit zijn zomaar een paar ideeën en tips voor jouw traprenovatie! De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ga jij voor een open of een gesloten trap?
Een van de dingen waar je voorafgaand aan je traprenovatie een keuze in moet maken, is de soort trap. Wil je een open of een dichte trap? Stootborden maken de trap dicht, geven stevigheid aan de trap en zorgen ervoor dat er geen stof onder de treden komt. Ook creëer je bij een dichte trap extra kastruimte onder de trap waar je jouw spullen uit het zicht kunt opbergen. Kies je daarnaast voor stootborden in dezelfde kleur laminaat als de overzettrede van de trap, of kies je voor een speels effect met een contrasterende kleur laminaat? Indien je meer licht en ruimte wilt creëren, dan is een open trap (zonder stootborden) een goede keuze. Een open trap is minder prominent aanwezig in het interieur.
Kan ik zelf mijn trap bekleden met laminaat?
Natuurlijk kun je zelf jouw trap bekleden met laminaat, mits je een beetje handig bent en er de tijd voor neemt. Verder is het bekleden van een rechte trap eenvoudiger dan het bekleden van een wenteltrap. Ook is een goede voorbereiding van belang bij het bekleden van jouw trap met laminaat. Lees je bijvoorbeeld goed in bij het opmeten van de trap, zodat je tijdens het leggen geen planken tekortkomt. Haal voorafgaand aan de traprenovatie de juiste gereedschappen in huis, zoals een trapspin, een decoupeerzaag en speciale montagekit. Het bekleden van de trap met laminaat kan een tijdrovende klus zijn. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de traprenovatie uit te besteden. Klik hier als je meer wilt weten over het uitbesteden van laminaat leggen op de trap!
Stappenplan trap bekleden met laminaat
Wil je toch zelf aan de slag met het renoveren van jouw trap, en de trap een nieuwe uitstraling geven middels laminaat? Hieronder volgt een stappenplan, zodat jij zelf aan de slag kunt.
Stap 1: Verwijder de oude stoffering en lijmresten
Voordat je kunt beginnen met het renoveren van je trap, dien je de oude bekleding te verwijderen. Verwijder de overgebleven lijmresten met een krabber en/of een afbijtmiddel en maak de trap weer egaal met opvulmiddel zoals plamuur. Wanneer het plamuur droog is, dien je iedere trede, stootrand en (eventueel) stootbord te schuren. Veeg daarna de treden schoon met een veger en blik.
Stap 2: Het inmeten van de traptreden
Voor het inmeten van de traptreden heb je een trapspin nodig. Schroef de trapspin op de traptrede en zet de poten uit naar de hoeken. Plaats ook nog een aantal poten in het midden, tegen het stootbord aan. Na het meten schroef je de spin los en kun je de zaaglijnen uittekenen op het laminaat. Neem hier de tijd voor, want als de trede uiteindelijk niet goed past of aansluit, kun je weer van vooraf aan beginnen. Extra tip: nummer de laminaatplanken om het overzicht te bewaren als je alle treden in één keer op maat zaagt.
Stap 3: Op maat zagen van de traptrede
Gebruik een decoupeerzaag met fijne tanden voor het op maat zagen van het laminaat. Zo beschadig je het laminaat niet en ontstaat er een strakke zaagrand. Ben je niet in het bezit van een decoupeerzaag? Eventueel kun je ervoor kiezen een handzaag te gebruiken, maar toch ontstaat er dan vaak een minder strak resultaat dan met de decoupeerzaag.
Stap 4: Op maat zagen van de stootborden
Heb je ervoor gekozen jouw trap dicht te maken, dan is het nu tijd om de stootborden op maat te zagen. Controleer voordat je gaat lijmen eerst of de treden en stootborden goed passen en of ze goed aansluiten (zonder te klemmen). Plak twee stukken tape aan de zijkanten van het stootbord die iets uitsteken, zodat je het stootbord weer gemakkelijk los kunt trekken na het passen.
Stap 5: Vastlijmen met montagekit
Gebruik voor het vastlijmen van het laminaat aan de trap montagekit die hiervoor geschikt is. Begin bovenaan de trap bij het vastlijmen van het laminaat op de trap, zodat je niet op de trede hoeft te lopen die je zojuist hebt vastgeplakt. Breng de montagekit aan op zowel de trede als de laminaatstrook. Na het vastlijmen van de overzettrede lijm je het stootbord vast. Duw het laminaat even stevig aan en ga door naar de volgende trede. Let op: de trap moet 24 uren drogen voordat je er weer op mag lopen. Op deze manier kan de lijm goed uitharden. Moet je de trap tijdens de renovatie toch gebruiken? Bekleed de treden dan om en om en plak deze de volgende dag!
Stap 6: Afwerking van jouw nieuwe trap!
Werk de trap netjes af en bedek de onderkant van de trapneuzen en de zijkanten met afwerklijsten. Dit geeft een mooi en strak eindresultaat! Om ongelukken te voorkomen, is laminaat dat geschikt is voor trapbekleding, vaak voorzien van een antislip laag. Indien dit niet het geval is, kun je ervoor kiezen geïntegreerde antislip profielen aan te brengen. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van antislip strips zodat je niet uitglijdt op jouw nieuwe laminaat trap.
Laminaat op de trap, wat kost dat?
De kosten van jouw traprenovatie zijn natuurlijk afhankelijk van jouw eigen inspanningen. Ga je zelf aan de slag, of laat je jouw trap lamineren door een professionele vakman? Besteed je de klus uit, dan zijn de kosten veelal afhankelijk van de soort trap die je hebt. Bij een rechte trap is het plaatsen van laminaat redelijk eenvoudig. Wanneer je een wenteltrap hebt, is de plaatsing van laminaat tijdrovender en duurder. Verder is het lamineren van een open trap goedkoper dan het bekleden van een gesloten trap. Verder heeft het soort laminaat dat je kiest invloed op de kosten van jouw traprenovatie. Er zijn twee soorten laminaat die geschikt zijn als trapbekleding; CPL laminaat en HPL laminaat. Het verschil tussen deze twee soorten is de toplaag. HPL laminaat heeft een dikkere toplaag, waardoor deze doorgaans langer meegaat dan de CPL variant. CPL is daarentegen een goedkopere keuze.
Professioneel advies van Luxury Floors
Het lamineren van jouw trap kent vele voordelen, en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Weet je nog niet of je een open of een dichte trap wilt, ben je nog op zoek naar traprenovatie inspiratie, of weet je nog niet met welke soort laminaat je de trap wilt bekleden? Wij geven je graag professioneel advies.