• Keihard de goedkoopste van NL/BE
  • Professionele legservice
  • Showroom met ruim 1200 vloeren
  • Binnen 48 uur in huis

NIEUWS, TRENDS | 09-06-2024

Laminaat schoonmaken 

Laminaat reinigen

Hoe reinig ik mijn laminaat? Lees hier 4 tips

Een laminaatvloer staat prachtig in elke woning. Daarnaast is een van de kenmerken van laminaat dat het een erg onderhoudsvriendelijke vloer is. Laminaat is eenvoudig te onderhouden en schoon te maken, maar pas op! Bij gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen kun je jouw vloer beschadigen. Als je echt lang plezier wilt hebben van jouw laminaatvloer, is het dus belangrijk deze op de juiste manier te reinigen. Hier lees je 4 schoonmaaktips waardoor jouw laminaat lang meegaat!

Tip 1: Door regelmatig stofzuigen blijft jouw vloer schoon

Een inkoppertje, maar wel erg belangrijk om jouw laminaatvloer schoon en fris te houden; stofzuigen! Door jouw laminaat regelmatig te stofzuigen, voorkom je dat vuil, stof, zand en ander vuil zich gaat ophopen op het oppervlak en tussen de laminaatplanken vast komt te zitten. Doordat laminaat (net als PVC) een harde, gladde vloer is, hecht vuil zich gelukkig nauwelijks aan het laminaat. Met de stofzuiger ziet jouw vloer er binnen mum van tijd weer lekker fris en schoon uit!

Welk opzetstuk heb ik nodig voor mijn laminaatvloer?

Om er zeker van je zijn dat je jouw laminaatvloer niet beschadigt, kun je ervoor kiezen jouw stofzuiger van een opzetstuk te voorzien. Voor het stofzuigen van harde vloeren, zoals laminaat, zijn de combiborstel, de parketborstel en de turboborstel geschikt. Bij de combiborstel is het wel van belang dat je de borstel instelt met de borstelharen naar buiten. De parketborstel is met zijn zachte haren geschikt voor (krasgevoelige) parketvloeren. Maar ook voor het reinigen van laminaat is deze borstel geschikt. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil (bijvoorbeeld dierenharen die in de groeven zitten), kun je een turboborstel gebruiken. Deze borstel heeft ronddraaiende schoonmaakborstels, die al het vuil van jouw laminaatvloer verwijderen.

Tip 2: Laminaatvloer grondig schoonmaken met een sopje en een dweil

Om jouw vloer echt schoon en fris te maken, is het aan te raden om de vloer na het stofzuigen te dweilen. Pas wel op dat je de dweil niet te vochtig maakt en zorg ervoor dat je lauwwarm water gebruikt. Wanneer de vloer te vochtig wordt, of wanneer je te warm water gebruikt, kan de lijmlaag beschadigen, of kan de vloer kromtrekken. Dat wil je natuurlijk niet! Voor een optimaal resultaat is het aan te raden na het dweilen te wachten tot de vloer helemaal droog is, voordat je de meubels teruggeplaatst en er weer op gaat lopen. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat jouw (vieze) voetafdrukken zichtbaar zijn op je laminaatvloer. Dat is zonde van de geleverde inspanning!

Laminaat reinigen met azijn

Voor het dweilen van je laminaatvloer kun je ervoor kiezen een mild schoonmaakmiddel toe te voegen aan het sopje. Dit is echter geen vereiste! Je kunt er ook voor kiezen om jouw vloer te dweilen met enkel lauwwarm water. Wil je toch een schoonmaakmiddel toevoegen aan jouw sopje, kies dan bijvoorbeeld voor schoonmaakazijn. Houd hierbij wel de juiste verhouding aan, zodat het sopje jouw vloer niet beschadigt! De juiste verhouding is een half kopje schoonmaakazijn op een liter water. Laminaat reinigen met schoonmaakazijn zorgt voor een streeploos resultaat.

Beste schoonmaakmiddel voor het reinigen van de laminaatvloer

Wil je een laminaat schoonmaakmiddel gebruiken dat zorgt voor een extra frisse geur? Dat kan! Er zijn genoeg schoonmaakmiddelen verkrijgbaar voor laminaat. We noemen hier een drietal schoonmaakmiddelen waarvan wij vinden dat ze tot beste laminaatreingers behoren. Een van de schoonmaakmiddelen die heerlijk fris is, en geschikt is voor jouw laminaatvloer, is de HG laminaatreiniger. Deze laminaatreiniger van HG houdt jouw vloer in topconditie en zorgt ervoor, in tegenstelling tot allesreiniger, dat jouw laminaatvloer niet dof wordt. Een ander schoonmaakmiddel dat geschikt is voor laminaat is Pledge laminaatreiniger. Deze laminaatreiniger reinigt, verwijdert stof, hydrateert, verfrist en beschermt jouw laminaatvloer. Tevens is deze laminaatreiniger van Pledge ook geschikt voor houten vloeren. Een derde laminaatreinger is het schoonmaakmiddel van Quick-Step. Naast het reinigen van laminaat verdiept de Quick-Step Cleaner ook de kleur van de vloer en zorgt deze laminaatreinger voor een glanzende vloer.

Tip 3: Vlek gemaakt? Poetsen maar!

Een laminaatvloer blijft over het algemeen lang mooi, mits je de vloer goed behandelt. Natuurlijk hoop je het te voorkomen, maar vaak ontkom je er niet aan; vlekken. Het is erg belangrijk om de vlekken niet te lang op de laminaatvloer te laten zitten, omdat deze vlekken na verloop van tijd verkleuring en schade kan veroorzaken aan jouw mooie laminaatvloer. Ook voor het behouden van de frisse, schone uitstraling van jouw vloer, is het belangrijk om meteen in actie te komen wanneer je een vlek hebt gemaakt. Veeg de vlek onmiddellijk weg met een vochtige doek en gebruik eventueel nog een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn. Voor het wegwerken van lokale vlekken werkt een microvezeldoekje vaak goed, omdat die ervoor zorgt dat er geen strepen meer zichtbaar zijn op jouw laminaat. Voor hardnekkige vlekken, zoals inktvlekken of vlekken van schoenzolen, kun je een klein beetje (!) terpentine of aceton aanbrengen op een microvezeldoek. Is de vlek weg, vergeet dan niet om er nog een vochtige doek met lauwwarm water er overheen te halen. Zo voorkom je dat de overgebleven restjes schoonmaakmiddel verder in het laminaat trekken en alsnog blijvende schade toebrengen.

Tip 4: Reinig jouw laminaatvloer niet met een stoomreiniger!

Hiervoor gaven we jou tips over hoe je jouw laminaatvloer het best kan reinigen, maar het is ook zeker goed om te weten hoe je jouw vloer niét moet reinigen. Hoewel stoom in veel gevallen een goed middel is om objecten grondig te reinigen, is het niet geschikt voor het reinigen van laminaat. De laminaatplanken zijn niet bestand tegen de hitte van een stoomreiniger. Daarnaast wordt bij gebruik van een stoomreiniger niet alleen de onderkant van het laminaat vochtig, maar ook de ondervloer. De kans dat de vloer vervolgens gaat uitzetten en opbollen is groot. Ook kan de laminaatvloer verkleuren, dof worden en vervagen. Kortom: om te voorkomen dat je jouw laminaatvloer blijvende schade toebrengt, raden wij af jouw vloer te reinigen met een stoomreiniger.

Hoe blijft mijn laminaatvloer lang mooi?

Voorkomen is beter dan genezen. Om lang plezier te hebben van jouw laminaatvloer, is het onderhoud ervan erg belangrijk. Regelmatig schoonmaken is de sleutel tot succes, maar vergeet ook niet de meubelpoten van jouw bank, kast of tafel af te plakken met vilt. Verder is zand de grootste vijand van laminaat, dus leg een goede deurmat bij elke deuropening. Tot slot is het belangrijk te vermelden dat je een laminaatvloer, anders dan bij houten vloeren, niet kunt schuren, oliën en lakken. Het is daarom extra belangrijk om bovenstaande tips toe te passen, zodat je jouw vloer niet beschadigt. Het reinigen van laminaat is dus vrij simpel, en je hebt er geen ingewikkelde schoonmaakmiddelen voor nodig. Een stofzuiger, een emmer water, wat schoonmaakazijn en een vochtige doek; meer heb je niet nodig. Succes!

Wil je meer weten over het onderhouden van jouw laminaatvloer of ben je op zoek naar een nieuwe laminaatvloer? De specialisten van Luxury Floors helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Uiteraard is ons advies altijd gratis. Neem meteen contact op.